مطالعات امکانسنجی (Feasibility Study) عبارتست از گزارشی که توجیه پذیری یک طرح را از جنبه های مختلف بازار، فنی، مالی و اقتصادی مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد. بنابراین جهت تحلیل و بررسی هر تصمیم سرمایه گذاری، نیاز به تهیه گزارش امکانسنجی می باشد.
بطور معمول یک گزارش امکانسنجی شامل موارد زیر است:
بخش اول- مطالعات بازار: در این بخش جنبه های مختلف بازار محصولات و یا خدمات پیش بینی شده برای طرح از جمله عرضه، تقاضا، مصرف، بازار هدف و سایر موارد مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد.
بخش دوم- توجیه پذیری فنی: در این بخش ابعاد مختلف فنی طرح از جمله دانش فنی مورد استفاده، ظرفیت، محل اجرا، ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز و ساختار اجرائی آن مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد.
بخش سوم- تجزیه و تحلیل مالی: در آن شاخص های مختلف مالی و سودآوری طرح با استفاده از اطلاعات بخش های قبلی گزارش بدست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد و براساس آن شاخص ها در خصوص اجرا و یا عدم اجرای طرح تصمیم گیری می شود.
کارشناسان و متخصصین ما با توجه به شناخت صنایع و کسب و کارهای مختلف و با درنظرگرفتن عوامل متفاوت و تاثیرگذار در موفقیت و یا شکست یک کسب و کار، سعی در ارائه گزارش امکانسنجی کامل و جامع از یک طرح به منظور استفاده ذینفعان را دارند.
گروه ها و صنایع مختلفی نیازمند تهیه مطالعات امکانسنجی هستن که در یک دسته بندی کلی میتوان به شرح زیر بیان نمود: